plastikkirurgi

Plastikkirurgi – I skønhedens navn

I takt med at samfundets fokus på skønhedsidealer er voksende, så har plastikkirurgi fåetplastikkirurgi sit fremtog.  Hvis man ikke er tilfreds med sit udseende, om det så er brysterne, ansigtet eller maven mm. der er problemet, så kan man få det ændret. Selvom der indgår en risiko i at få foretaget plastikkirurgi, så er der alligevel mange der gør det og endnu flere der overvejer det. Faktisk så viste en undersøgelse fra 2014 blandt 1005 danskere, som blev foretaget af YouGov for Kristeligt Dagblad, at 22 procent af unge mellem 18 og 34 år var klar til at få foretaget en operation.

Startede under 1. Verdenskrig

Plastikkirurgi startede som en form for behandling af britiske krigskirurger under 1. Verdenskrig i forbindelse med soldater som havde fået større skader. Det gik primært ud på at få dækket sår med ny hud, som man formede og tilpassede. Det er da også derfra udtrykket har fået sit navn, da plastik kommer fra det græske ord plastikos, som betyder at forme/skabe. Plastikkirurgi har altså derfor ikke noget med materialet plastik at gøre.

Kosmetisk- eller rekonstruktionskirurgi

Når man taler om plastikkirurgi nu til dags, så omhandler det typisk kosmetisk kirurgi. Man kan få ændret på mange ting, men de mest populære behandlinger i Danmark er brystforstørrelse, fedtsugning og opstramning af maveskind. Disse former for operationer bliver typisk ikke dækket af den offentlige sygesikring, så det er altså på egen betaling. Hvis der ikke bliver foretaget plastikkirurgi i skønhedens navn, så omhandler det typisk rekonstruktionskirurgi, som udføres grundet abnormiteter. Dette kan være en medfødt defekt, udviklingsfejl eller sygdom mm. Det udføres generelt for at få et normalt udseende eller for at forbedre en kropslig funktion. Modsat kosmetisk kirurgi, så bliver disse former for operationer typisk dækket af den offentlige sygesikring.

Populært i Hollywood

Plastikkirurgi har især fået sin popularitet fra Hollywood, hvor man ser mange af kendisserne få ændret et eller andet i skønhedens navn. Dette har selvfølelig en indflydelse på samfundets holdning til plastikkirurgi, da det ligesom med så meget andet, betyder noget om kendte kan lide det eller ej. Et af de mere kendte eksempler er afdøde Michael Jackson, som gennem sine store sangkarriere, gennemgik en enorm forvandling. I Danmark har man reality stjernerne Linse Kessler og Anni Fønsby, som er karakteriseret af at have være under kniven mere end en enkelt gang.